De oplossingsgerichte psychotherapie is ontwikkeld als een reactie op de klassieke psychotherapie. De meeste klassieke psychotherapeutische modellen richten zich op een uitgebreide analyse van het probleem en het ontstaan ervan alvorens toe te werken naar een oplossing.
Dit is echter niet altijd helpend en ook niet altijd nodig.
De oplossingsgerichte psychotherapie probeert meer te focussen op de verwachtingen, de oplossingen van het probleem. Het is vooral geschikt bij problemen die met relaties te maken hebben, waarbij je leert de focus te verleggen van het negatieve naar het positieve. Samen zoeken we naar de onderliggende patronen die mogelijk ervoor zorgen dat je steeds opnieuw verzeild raakt in een negatieve spiraal.
Ik zal samen met jou proberen de patronen te leren herkennen die in je huidige leven zo destructief blijken te zijn en je niet gelukkig maken. Vervolgens leer je andere manieren van reageren toe te passen die voor jou goed voelen. Hierdoor neemt de communicatie een andere wending en verloopt de communicatie met je omgeving positiever.
Door middel van “wondervragen” en “schaalvragen” gaan we op zoek naar wat jouw ideale situatie zou zijn en gaan we kijken hoe je in kleine stapjes meer en meer momenten kunt creëren waarin de communicatie met de ander wel goed verloopt.
Dus in plaats van te focussen op het probleem en hoe dat kan verdwijnen, is het vaak ook heel interessant om te kijken naar wat je wél graag zou willen, bijvoorbeeld:
· Fijner contact hebben met partner, kinderen of collega’s
· Meer ontspannen of vrolijker zijn
· Meer rust ervaren
· Meer in het hier en nu kunnen zijn
· Meer accepterend staan t.o.v. angst- of piekergedachten
Belangrijk is te beseffen dat er altijd ook momenten zijn te ontdekken, waarop het wel goed gaat. Of wanneer het probleem even minder heftig aanwezig is. Deze momenten voelen in het begin als een uitzondering maar worden gaandeweg normaler, doordat je gaat leren andere manieren van reageren toe te passen.